Aktivity

Factory 2024, 3.deň

Po včerajších workshopoch, počas ktorých sa rozoberal napríklad aj Proglas, boli očakávania skutočne vysoké. Dnes sa o program postarali prírodovedné workshopy, interaktívny seminár Slovenskej debatnej asociácie a prednáška teoretického fyzika Samuela Kováčika.  

In the Beginning Was the Word – and Then It All Started to Get Complicated

Workshop priaznivcov informatiky príjemne prekvapil básňou od Emily Dickinsonovej na začiatok. Okrem literárnej vsuvky mal každý z nás možnosť vyskúšať si kódovanie v praxi, t. j. na LED diódach.

Evolution of Homo Sapiens “What Was at the Beginning and What Is Now?”

Počas prezentácie v laboratóriu sme mali nielen možnosť dozvedieť sa niečo nové o Lamarckovej a Darwinovej teórii, ale aj nazrieť do Anaximanderovej filozofie. Program sprevádzali aj rôzne aktivity, napríklad práca s prasačími kosťami.

Relation Between Bioethics and Chemistry

Nový pohľad na svet nám poskytla aj prezentácia nadšencov chémie, ktorí nám vysvetlili, že medicína nie je len o anatómii a morfológii. Mali sme možnosť diskutovať o tom, podľa akých etických princípov by sa mal správať medik.

SDA – Speech Work

Interaktívny workshop nám pripravili aj členovia Slovenskej debatnej asociácie. Po vysvetlení pojmov sme mali možnosť diskutovať v skupinách. Cieľom aktivity bolo dohodnúť sa na kompromise, čo sa väčšine vďaka radám debatérov podarilo.

Vznik vesmíru

Počas dňa sme mali možnosť vypočuť si prednášku známeho teoretického fyzika Samuela Kováčika. Rozoberali sme fascinujúce témy – od samotného Veľkého tresku po konkrétne príklady pozorovania vesmírnych telies. Bol to naozaj zážitok, ktorý obohatila taktiež diskusia, v ktorej sa otvorila aj téma vesmírneho odpadu. Pánovi Kováčikovi za prijatie pozvania veľmi pekne ďakujeme!

Workshop Factory tradične uzavrel pán riaditeľ Samuel Kiss. V príhovore sa poďakoval nielen ľuďom, ktorí workshopy tvorili, ale aj tým, ktorí sa aktívne zapájali. Vyzdvihnutí boli aj naši pedagóvia, ktorí do workshopov taktiež vložili kúsok seba. Veľká vďaka patrila aj pani učiteľke Kopáčikovej, ktorá stála za organizáciou celej akcie.

Aj my by sme sa v podobnom duchu chceli poďakovať všetkým, ktorí sa na práci akokoľvek podieľali. Ďakujeme taktiež pánovi riaditeľovi za podporu rôznych foriem vzdelávania.

Prajeme Vám veľa sily a kreativity aj do budúceho roka!

Alexandra Kučáková, 4.A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.