Aktivity

Factory 2024, 2.deň

Druhý deň Workshop Factory 2024 na SBG Galanta otvoril práve šachový veľmajster, spisovateľ a pedagóg Ján Markoš. Rozmanitosťou tém jeho prednáška priam prekvitala – od sily slova, až po rozumné docielenie kompromisu. Za prezentáciou nasledovala diskusia, počas ktorej sa nazrelo do problematiky slobody slova a kontroverznej otázky rodov a pohlaví. Spolužiaci s SBG mali taktiež možnosť zahrať si s pánom Markošom partičku šachu. Za prijatie pozvania na SBG pánovi Jánovi Markošovi v mene celej školy srdečne ďakujeme.

Zvyšok dňa bol venovaný študentským seminárom, ktoré boli nasledovné.

In the beginning there was a myth

Na workshope sa rozoberali tri rôzne mytológie a ako podľa nich vznikol svet. Žiaci potom pomocou kľúčových slovíčok napísali vlastný príbeh na otázku, ktorá trápi ľudí už od začiatku – Ako vznikol svet?

Proglas

Po prednese Proglasu v podaní Adama Medveďa sa rozoberala staroslovienčina a príbeh Cyrila a Metoda. Na mape mali žiaci lokalizovať, kde sa kedysi nachádzala Veľká Morava. Tiež si potom mohli skúsiť dekódovanie jazyka našich predkov.

From Words to Actions

Workshop bol plný rôznych aktivít. Hneď po príchode do triedy mali niektorí zo spolužiakov príkaz postaviť sa pred tabuľu, symbolizujúc vyčlenenú skupinu. Po ukončení emotívnej aktivity bolo cieľom prebrať genocídy z rôznych sfér vplyvu. Na záver nám bola prízvukovaná dôležitosť slov a ich schopnosti ovplyvňovať aj činy svetového rázu, ako je genocída.

Lost in translation

Prekladať text je skutočne náročné, a to nám dokázal práve tento workshop. Žiaci mali za úlohu zistiť, čo rôzne anglické frazeologizmy znamenajú v slovenčine. Po aktivite bolo všetkým zrejmé, že prekladatelia nemajú jednoduchú prácu, pretože niektoré výrazy stratia význam. Na koniec si žiaci vyskúšali prekladateľstvo zábavnou formou – prekladaním originálnych názvov filmov do angličtiny.

Ďakujeme našim študentom za pestrý program aj dnes a veríme, že posledný deň workshopu tiež naplní naše vysoké očakávania!

Alexandra Kučáková 4.A, , Karolína Holubeková, Sandra Popluhárová 3.A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.