Aktivity

Projekt Voda pre našu budúcnosť

Naša škola je už 2. rok zapojená do programu Zelená škola, a preto sme prijali ponuku do ďalšieho projektu pod názvom Voda pre našu budúcnosť.

Pred veľkonočnými prázdninami sme absolvovali kurz vo Vzdelávacom centre Zaježová. Zúčastnili sme sa tu vzdelávania o vode, suchu a klimatickej zmene spolu s ďalšími ZŠ a SŠ. Súčasťou boli praktické ukážky vodného auditu a predstavenie rôznych vodných prvkov vhodných do školskej záhrady, ktoré majú byť súčasťou ďalších adaptačných opatrení na nepriaznivé dôsledky zmeny klímy v našom okolí. Pre nás najzaujímavejšou časťou bola exkurzia k rieke Slatina v okolí Zvolena. Bohužiaľ, viac ako 60 rokov územie ohrozoval plán na výstavbu priehrady na úžitkovú vodu. V súčasnosti je už územie zaradené do národného zoznamu území európskeho významu. Jej diverzitu sme si overili na vlastnej skúsenosti. Cieľom našej exkurzie bolo zistiť, aké živočíchy, rastliny, dreviny a hmyz tu žije. Pri rieke sme strávili asi 2 hodiny, pričom sme identifikovali viac ako 30 rastlín, stopy okolo 15 živočíchov a 15 chrobákov sme videli na vlastné oči. Fascinujúce pre nás boli 100 – 200 ročné jelše lemujúce Slatinu. Pri tej najstaršej sme spozorovali skokana, ktorého sme mohli na chvíľku pozorovať i v bio kelímku. Celý kurz tak bol pre nás jedinečnou možnosťou stretnúť nových ľudí s úžasnými nápadmi a veľkými ambíciami. S lektorkami, učiteľmi, ale aj žiakmi bola radosť spolupracovať. Na záver by sme chceli poďakovať pani učiteľke Kopáčikovej za skúsenosti, zážitky aj spoločne strávený čas v Zaježovej.

Dlho sme však nelenili a v práci pokračovali na workshope 11. apríla s lektorkou Majkou a kolégiom Zelenej školy u nás v Galante. Počas workshopu sme mapovali terén školského pozemku, do orotofotomáp sme zakreslili miesta, kde vodu môžu nájsť priamo, ale aj nepriamo, zaznačili sme časti záhrady, kde sa učíme a oddychujeme. Následne nás Majka oboznámila s rôznymi adaptačnými opatreniami, ktorých vhodnosť pre náš pozemok sme posudzovali rozdelení do skupín. Už teraz sa tešíme na výber a realizáciu dvoch vodných prvkov do našej záhrady a ďalšie znižovanie spotreby vody v našej škole.

Projekt Voda pre našu budúcnosť realizujeme v spolupráci s programom Zelená škola (CEEV Živica) s podporou značky Finish.

Karolína Holubeková, Lenka Vargová, Monika Kopáčiková

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.