AktivityArchív

Esejistická súťaž SOFIA

Vo februári som sa (Laci Horváth) zapojil do esejistickej súťaže Sofia, kde som písal filozofickú esej na tému: Je národná hrdosť v súčasnosti potrebná? Tento typ eseje sa nazýva aj argumentačná esej, pri ktorej autor vysloví argument a podloží ho dôkazmi.

V tejto súťaži som sa dostal ďalšieho kola, do ktorého postupovali dvadsiati najlepší. Moja esej postúpila zo 116-tich, pričom veľká vďaka patri p.u. Kissovi, ktorý so mnou esej konzultoval.

Dvadsiatka najlepších sa stretla na víkendovom pobyte, kde absolvovala rôzne semináre, ako napríklad: Ako napísať skvelú esej, národný hrdina, morálne dilemy politického novinára a posledný seminár bol o filme Obchod na korze.

Na tomto pobyte sa vytvorila ďalšia súťaž a to Čítanie autorských esejí, kde sme analyzovali jednotlivé eseje a argumentovali sme medzi sebou.

Táto súťaž a ešte jej po-súťaž mi dala veľmi veľa skúseností, či už s písaním eseje alebo s obhajovaním argumentov. Ďalej som sa na seminároch dozvedel veľké množstvo informácii, ktoré čakali na to, aby som ich odkryl.

V neposlednom rade chcem napísať, že sa tam stretla kopa mladých ľudí, ktorí viedli rozumnú a konštruktívnu diskusiu, a aj keď nesúhlasili s názorom iného, tak to prezentovali v slušnej forme.

Ladislav Horváth, 4.A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.