AktivityArchív

DNA day 2018

Dňa 27.4.2018 sme sa v rámci medzinárodného týždňa DNA zúčastnili prednášok organizovaných Prírodovedeckou fakultou Univerzity Komenského v BA.

Ako prvé nás privítali stánky s rôznymi aktivitami organizované samotnými študentmi fakulty. Tieto stánky nám sprostredkovali pohľad na DNA a to z rôznych uhlov: na jej stavbu, na jej rôznu dĺžku odvíjajúcu sa od typu organizmu, zmenu výzoru geneticky modifikovaných živočíchov (našou úlohou bola nájsť daný rozdiel) atď.

Po tejto aktivite už nasledovali samotné prednášky. Presnejšie sa jednalo o 3+1. Prvé tri boli v slovenčine a každá z nich bola opäť zameraná na inú oblasť. Prvá nám priblížila podstatu ale aj proces vytvárania GMO, druhá zase schopnosť bielych krviniek získavať energiu v prípade ohrozenia organizmu aj na úkor našich vlastných buniek. Tretia nám objasnila možnosť DNA vyskytovať sa aj mimo jadra bunky a všetky potencionálne výhody vyplývajúce z tejto schopnosti. Posledná z prednášok však bola ešte o niečo iná ako predchádzajúce. Prof. Turi King nám popísala ako sa jej a jej tímu podarilo objaviť telo Richarda III. po vyše 500 rokoch od jeho smrti. Keďže jej úlohou bolo pomocou DNA dokázať, že sa naozaj jednalo o Richarda III., hlavnou súčasťou jej prednášky bolo popisovanie práve tohto procesu.

Celkovo bol pre všetkých z nás (Sandra Androvičová, Dominika Kamasová, Sandra Tóthová, Janka Valeková) tento deň plný zaujímavých a užitočných faktov, ktoré už len ťažko zabudneme.

Dominika Kamasová, 4.A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.