AktivityArchív

Hodiny dejepisu v múzeu

Odborné, zaujímavé, podnetné a interaktívne. Takto azda najvýstižnejšie možno charakterizovať hodiny dejepisu, ktoré sa netradične realizovali vo Vlastivednom múzeu v Galante. Príležitosť mali študenti piateho ročníka a štvrtáci, ktorí navštevujú seminár z dejepisu.

V rámci múzejno-pedagogickej činnosti nás s ponukou spolupráce oslovila pani lektorka Mgr. Alena Dömötörová. Zhodli sme sa v cieľoch aj v témach. Príležitosť posúvať hranice vyučovania dejepisu vnímame ako výzvu. Snažíme sa rozvíjať u študentov historické vedomie, vytvárať a prehlbovať vzťah ku kultúrnym hodnotám. Tentoraz príznačne na mieste, ktoré umožňuje citlivejšie vnímať a prakticky pochopiť reálie späté nielen s históriou, ale aj etnografiou, geografiou či mytológiou.

Náročnú a rozsiahlu problematiku prvej Slovenskej republiky spracovala historička Mgr. Erika Slobodová. V power pointovej prezentácii študentom sprehľadnila politicko-historické fenomény, osobnosti a udalosti tohto obdobia. Vo svojej prednáške poukázala na vzájomné súvislosti témy s druhou svetovou vojnou a napriek časovému obmedzeniu sa stručne venovala aj Slovenskému národnému povstaniu. Študenti mali možnosť klásť doplňujúce otázky, ktoré im po prednáške ešte vyvstali a s nadšením uvítali priamy kontakt so zbierkovými predmetmi, ktoré mali sprístupnené z depozitára múzea.

Seminaristi zažili v múzeu dvojhodinovku, počas ktorej zaujala ich pozornosť archeologička PhDr. Zuzana Litviaková. Veľmi pútavým spôsobom priblížila študentom prehľad pravekých kultúr na území dnešného Slovenska. Poukázala na ich typické rozlišovacie prvky, v prezentácii študentov inšpirovala aj svojimi akademickými vedomosťami a zručnosťami, v neposlednom rade artefaktmi, ktoré priebežne kolovali a podporovali kontext. Záver seminára sa prirodzene vyvinul do živej diskusie, ktorá sa odohrávala už v expozičných priestoroch múzea.

Ďakujeme za príležitosť a už teraz sa tešíme na ďalšiu spoluprácu!

 

Henrieta Drgová Petrovičová

Foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.